Moody's srezao rejtinge NLB-u, NKBM-u, Abanci i Factor banci

Bez autora
Dec 24 2011

Nakon što je snizio kreditni rejting Slovenije, agencija Moody's posljedično je snizila ocjene za dugoročni kreditni rejting i četirima najvećim slovenskim bankama: NLB-u, NKBM-u, Abanci i Factor banci. Rejting je snizila i državnoj SID banci. Kao razlog smanjenja ocjena agencija je navela ograničenu financijsku sposobnost države koja posljedično utječe i na te banke, uzevši u obzir da bi jednoga dana od iste te države mogle zatražiti pomoć. Agencija Moody's snizila je Sloveniji kreditni rejting za jedan dodatni stupanj, s A1 na Aa3 s negativnim izgledima. Glavni razlog snižene ocjene su očekivanja da će država svojim sredstvima morati dokapitalizirati vodeće banke, te tako opteretiti proračun, a navode se i rizici koji postoje u eurozoni, a odražavaju se i na Sloveniju. Do kraja iduće godine, navodi u svojoj ocjeni Moody's, teško naplativi krediti u portfelju slovenskih banaka mogli bi porasti na 20 posto, a država bi sljedećih godina u dokapitalizaciju banaka morala uložiti između dva i osam posto BDP-a.

Moody's srezao rejtinge NLB-u, NKBM-u, Abanci i Factor banciNakon što je snizio kreditni rejting Slovenije, agencija Moody's posljedično je snizila ocjene za dugoročni kreditni rejting i četirima najvećim slovenskim bankama: NLB-u, NKBM-u, Abanci i Factor banci.

Rejting je snizila i državnoj SID banci. Kao razlog smanjenja ocjena agencija je navela ograničenu financijsku sposobnost države koja posljedično utječe i na te banke, uzevši u obzir da bi jednoga dana od iste te države mogle zatražiti pomoć.

Podsjetimo, agencija Moody's snizila je Sloveniji kreditni rejting za jedan dodatni stupanj, s A1 na Aa3 s negativnim izgledima.

Glavni razlog snižene ocjene su očekivanja da će država svojim sredstvima morati dokapitalizirati vodeće banke, te tako opteretiti proračun, a navode se i rizici koji postoje u eurozoni, a odražavaju se i na Sloveniju. Do kraja iduće godine, navodi u svojoj ocjeni Moody's, teško naplativi krediti u portfelju slovenskih banaka mogli bi porasti na 20 posto, a država bi sljedećih godina u dokapitalizaciju banaka morala uložiti između dva i osam posto BDP-a. Uz to, prema ocjeni Moody'sa, prihvaćanje potrebnih gospodarskih i fiskalnih mjera za stabilizaciju stanja u javnim financijama u Sloveniji bit će otežano zbog još uvijek nejasne situacije oko formiranja nove vlade nakon prijevremenih izbora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik